Maseczka z cukru

Składniki:


-płaska łyżkę cukru
-łyżka gorącej wody

Przygotowanie:
-Do filiżanki (lub innego małego naczynia odpornego na gorącą wodę) wsypujemy cukier i zalewamy łyżką gorącej wody, mieszamy do czasu aż kryształki cukru rozpuszczą się całkowicie,

-nakładamy na twarz wacikiem lub małym tamponem
-delikatnie masujemy skórę opuszkami palców kolistymi ruchami (do pół do jednej minuty), jeżeli maseczka wysycha poczujemy lekki opór przy przesuwaniu palców możemy nałożyć dodatkową porcię płynu i ponownie masować skórę. Zabieg najwygodniej przeprowadzić etapami, zaczynając np. od czoła następnie jeden policzek potem drugi, kolejno broda i podbródek
-maseczkę możemy zastosować również na szyję

-po pokryciu całej powierzchni twarzy (omijamy okolice oczu !) pozostawiamy maseczkę na ok. 2 - 3 minuty, zmywamy maseczkę ciepłą wodą i przepłukujemy twarz zimną wodą dla zamknięcia porów skóry (o ile wymaga tego nasza cera),
-Po wysuszeniu skóry, nakładamy krem odpowiedni dla naszej cery.

Maseczka mimo prostoty jest skuteczna. Nadaje się do każdego rodzaju cery, jedynie osoby z wyjątkowo wrażliwą skórą powinny sprawdzić jak reagują na maseczkę i ewentualnie zrezygnowac z masażu palcami na rzecz kilkukrotnego przetarcia skóry wacikiem zwilżonym w przygotowanym roztworze cukru oraz zmyć maseczkę przed upływem 3 minut.

Maseczka oczyszcza skórę i wygładza ją.  Zabieg można powtarzać nie częściej niż co 3 - 4 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz